Hurra! Hundra år med mjukost!
20-Talet
Världens första mjukost, färsk frukt året om och förbudstider
Vi lägger bistrare tider bakom oss och börjar alltmer intressera oss för konst, vetenskap och politisk frihet. Nu startas många folkhögskolor och studieförbund, och skolor som är öppna för alla och fler kan äntligen välja att utbilda sig. Inte konstigt att det är under tidigt 20-tal, 1921 närmare bestämt, som även kvinnor ska få rösta för första gången.
Vårt intresse för nya tidens innovationer växer. Vi lyssnar på radio och går på bio, och vi experimenterar med nya maträtter i köket i takt med att vår import av frukt och grönt ökar.
Men riktigt så fritt och frejdigt är livet inte ännu. Nu införs motbokssystemet som ska minska folkets alkoholkonsumtion. Alkoholransonen bestäms på inkomst, kön och förmögenhet, och det är mycket ovanligt att unga och ogifta, arbetslösa eller kvinnor får en motbok. Inget galej för en festglad tjej, inte.
Mjukosten ser dagens ljus
Innovationens vindar blåser. Inte konstigt att det är år 1924 som Olav Kavli, grundare av Kavli, efter många års försök lyckas skapa Primula: Världens första välsmakande mjukost med lång hållbarhet, och därmed vinner den internationella ostindustrins kapplöpning. Primula blir direkt en försäljningssuccé och börjar snabbt säljs i ett flertal länder.
Primula är förpackad i en halvmåneformad låda och pryds av en ärtig mjölkpiga – kom ihåg henne, för hon kommer göra oväntad internationell succé några år senare.
En ny skrud för mjukosten gör den ännu mer hållbar
Det är först när Knut Kavli, Olavs son, går in som partner i Kavli som världens första mjukost på tub lanseras 1929. I mjukostens nya välföresglade folieskrud med skruvkork i plast blir Primula ännu lättare att använda, och inte minst blir osten ännu mer hållbar. Med mjukost på tub är också grunden lagd för att Kavli ska fortsätta finnas i 100 år till – minst!
För 20-talets finrum
Alla har väl hört frasen om det glada 20-talet? Även om det kanske inte riktigt reflekterar hela sanningen stämmer det ändå att 20-talets fester har något, inte minst för den som vant vandrar i 20-talets finrum. Där serveras minst fyra rätter när det vankas fest, och man lockar gärna fram gästens aptit med festliga vol-au-vent.
30-Talet
Hälsovurm, semester för alla och färdigskivat bröd
Förändringens vindar blåser i 30-talets Sverige. En mängd sociala reformer införs och folkhemmet börjar växa fram på riktigt. Med folkhemmet ska svenskarna, som tillsammans med Finland är det land i Europa med sämst levnadsstandard, bo i billiga och praktiska bostäder. Fritiden, hygienen och hälsan blir också allt viktigare. Vi njuter för första gången någonsin av två veckors lagstadgad semester. Då ägnar vi oss åt friluftsliv med frisk luft och pigga promenader, eller med cykelturer och gymnastik. Allt för en frisk och sund befolkning.
30-talet präglas också av den stora depressionen med lågkonjunktur och hög arbetslöshet. Det märks även på maten, som ofta består av gröt, välling och potatis. Men vi börjar alltmer prata om vikten av att äta mat med näring i sig. Mackan får en framträdande plats på middagsbordet, inte minst i takt med att det skivade, vita brödet gör entré. I samma veva får också mackan sitt namn, som slang för smörgås med korv eller skinka som pålägg.
Baconosten gör det lätt att äta smörgås under färden
Kavli lanserar under 30-talet spännande mjukostar med smaker av bacon och selleri, för att bara nämna några. Perfekta tillbehör till den trendiga mackan som helst ska avnjutas ute i friska luften. Bonuspoäng till den som tar med sig mackan på cykelturen. En enkel sak med ost på tub och färdigskivat bröd.
Kavli slår upp portarna till det första kontoret i Sverige
Kavlis mjukost, som ännu producerades i Norge, gör succé i Sverige. Därför blir det allt tydligare att det behövs ett kontor även i Sverige. Sagt och gjort öppnar Kavlis första försäljningskontor i Sverige upp portarna på Blekingegatan på Södermalm i Stockholm år 1933. Nu var det ännu inte tal om egen produktion, men inom några år ska det bli annat ljud i skällan.
Så lever du bäst enligt 30-talets standard
Bästa utestället: Mjölkbaren är 30-talets mest populära plats för utekäket. Att äta vid en bardisk är något både nytt och trendigt och på mjölkbaren serveras smörgåsar eller husmanskost med ett glas mjölk. Det ska få svenskarna att börja dricka mer mjölk för en bättre folkhälsa.
Bästa fritidsaktiviteten: Fritiden är fortfarande ett nytt koncept i 30-talets Sverige. Från statligt håll vill man därför att fritiden organiseras så att den fylls med nyttiga aktiviteter för en bättre folkhälsa. Nu ska därför alla ägna sig åt idrott, cykelturer och raska promenader.
Bästa semestern: Hurra för den nya semestern! Nu åker svenskarna på utflykter och firar in semestern i sportstugan eller i tältet på camping.
40-Talet
Första delen av 40-talet är en dyster tid som präglas av andra världskriget och dess efterföljder. Vi lever med ständig oro, brist på pengar, mat och andra varor. Men vid krigets slut i mitten av 40-talet har Sverige och svenskarna det på många sätt bättre än i många andra europeiska länder som kämpar med att återuppbygga sönderbombade städer och fabriker. Snart kan därför också grunden börja läggas till ett starkare och modernt Sverige.
Rymdfantasier, Pippi och kungafödsel
Samtidigt föds den största födelsekullen under hela 1900-talet – En helt unik generation som bryter av totalt mot de tidigare mer traditionsbundna generationerna. Det märks inte minst på modet som gör en helomvändning: Kvinnor börjar skrota tjusiga kjolar till förmån för byxor, och till och med jeans som blir mer populärt. Även herrmodet blir mer avslappnat med mindre formella kostymer, jeans och kakibyxor.
Första boken om Pippi Långstrump ges ut och helt osannolikt är det inte att Astrid skriver boken till tonerna av ”Swing it, magistern” av Alice Babs som debuterar 1940. I Sverige föds även en kronprins som i framtiden ska bli kung Carl XVI Gustaf.
Världens första Raketost skjuts upp i omloppsbana
Ännu är rymden en avlägsen dröm. Tur då att innovatören Kavli bestämmer sig för att ta rymden till jorden i form av den ikoniska och kultklassade Raketosten som lanseras 1947.
Raketosten kommer i en vaxad papptub som osten enkelt skjuts upp genom, för att skäras av med tillhörande snöre. Den blir snabbt en succé och för många är Raketosten än idag en symbol för barndomen. När Raketosten försvinner från butikshyllorna 1979 är det därför inte så konstigt att många blir besvikna. Som tur är ska osten komma tillbaka till jorden igen i framtiden – då helt trådlös.
Två pålägg i en enda tub? Ja, tack!
Aldrig har det varit enklare att göra en klassisk macka med ost och skinka. Det kan vi tacka Kavlis nyhet skinkost för. Tack vare skinkosten, som kommer under 40-talet och som än idag är en storsäljare, finns äntligen en enkel lösning på tub för alla oss som gillar ost och skinka på mackan.
För den som vill få maximal nytta av en och samma produkt till dagens alla måltider kommer också champinjonosten som gör sig lika bra till frukostens omelett som till middagens pizza.
Kavli tackar nej till jantelagen
Det här med att vara lagom har aldrig varit Kavlis melodi. Det visar Kavli inte minst med nyheter som Barnosten, en mjukost med smak av vanilj.
Pizzans intåg i folkhemmet
Pizzan kommer för första gången till Sverige under 40-talet. Det blir ingen omedelbar hit, utan det ska dröja några decennier tills svenskarna helt anammar och älskar pizzan. Kanske för att ingen ännu hade tänkt på att bre mjukost på pizzan? Om det kan vi bara spekulera, men att det är riktigt gott kan vi idag stolt konstatera.
På 1940-talet letade sig många människor från länder kring medelhavet, varav många italienare, till den svenska staden Västerås. Sverige lockade med nytt liv och gott om jobb och i delar av Västerås växte så småningom en liten italiensk koloni fram. Med detta kom även en restaurang som serverade mat italienarna kände igen hemifrån, där med även pizzan.
På 1940-talet letade sig många människor från länder kring medelhavet, varav många italienare, till den svenska staden Västerås. Sverige lockade med nytt liv och gott om jobb och i delar av Västerås växte så småningom en liten italiensk koloni fram. Med detta kom även en restaurang som serverade mat italienarna kände igen hemifrån, där med även pizzan.
50-Talet
Svenskar på charter, rock’n’roll och det nya funktionella hemmet
Det bubblar av framtidsiver i det nya moderna Sverige som byggs fram under 50-talet. Nu flyttar fler in till städerna på riktigt. Bostadsbyggandet ökar, och nu ska bostaden bli större, släppa in mer ljus och vara mer funktionell, bekväm och flexibel än tidigare. Även lägenheterna ska utrustas med praktiska kök, med en diskbänk speciellt utformad efter husmoderns längd, rinnande vatten, ett rymligt skafferi och gas- eller elspis. Nu ska svenskarna också bege sig ut på tältsemester eller den allra första charterresan mot den nya och hippa destinationen Mallis. Vi klär oss i manchester och i åtsittande dräkt eller utsvängd kjol. Vi ringer på Kobratelefonen, äter radiokaka framför tv:n och testar rockringen som precis lanserats.
Svenskarna börjar också rikta blicken mot USA. Vi börjar dricka Cuba Cola och äta hamburgare som precis gjort entré. Elvis Presley får rock’n’rollen att slå igenom på riktigt, vilket hemma i Sverige lägger grunden för raggarkulturen. Och hos Kavli föds en sann legendar som förändrar mjukostmarknaden för all framtid.
Stoppa pressarna - Räkosten är här!
Kavlis genom tidernas främsta storsäljare är äntligen här! Räkosten förändrar mjukostgamet för alltid, och för många av oss är det den här ikoniska produkten vi tänker på varje gång vi hör ”Kavli” nämnas.
Utåt sett har räkosten sett olika ut genom åren, men innehållet har mer eller mindre varit densamma de senaste 70 åren: Alltid riktigt mycket ost och med fina ishavsräkor som ger osten sin goda smak.
Blicka tillbaka och se räkostens många olika skrudar – från tidigt 60-tal till dagens 20-tal.
Cognacost för konnässören – Men kanske inget för frukostbordet
Mjukost med smak av cognac är inte för den barnsliga finsmakaren. Inte heller är väl mjukost med smak av cognac något att duka fram på frukostbordet. Desto bättre passar den till en god ostbricka.
Fyllda paprikor med smakrik champinjonost
Ännu är paprikan en ovanlig, men skrytvärdig matvara i hemmet. En fylld paprika är därför ett enkelt sätt för husmodern att imponera på både gäst och familj – för under 50-talet ska husfruns obetalda arbete effektiviseras.
Primulapigan gör oväntad comeback
Världens första mjukost, Primula, pryds av en ärtig ung kvinna. Och fast Primula sedan länge har ersatts av andra mjukostar är det just förpackningens kvinna som gör den mest oväntade av comebacks. När Koreakriget rasar fylls inte minst norska medier med nyheter om att bilden av den så kallade Primulapigan skickas friskt runt mellan amerikanska soldater i Korea som är fullkomligt stormförtjusta i Kavlis Primulapiga.
60-Talet
Peace, love and rock’n roll
60-talet är eran för peace, love and rock’n roll. Perioden präglas av en stark ungdomskultur, krav på radikala politiska samhällsförändringar och popmusiken. Inte konstigt att det är nu som The Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix och Bob Dylan får sina stora genombrott och spelas friskt på vinylspelare över hela världen. På tv stiftar svenskarna bekantskap med Lennart Hyland i det omåttligt populära programmet Hylands Hörna som har premiär 1962. I slutet av 60-talet får svenskarna också, för första gången någonsin, två tv-kanaler att välja mellan när TV2 kommer.
Fler börjar få det allt bättre. Konjunkturen går på högvarv, och nu blir att ”shoppa” ett helt nytt begrepp. Hemmen inreds poppigt, ungdomligt och färgglatt med möbler i nya spännande material, som ny och modern plast. Kvinnor börjar på riktigt att komma ut i arbetslivet – men har fortfarande huvudansvaret över hemarbetet. Nya subkulturer som ”hippies” och ”mods” dyker också upp.
Kavli introducerar den riktiga stödmackan och gör för all framtid världen mjukare
1962 händer stora grejer på Kavli. Nu kommer nämligen Kavlifonden, den stiftelse som äger Kavli. Från och med nu kommer allt överskott från försäljningen av alla Kavlis produkter att gå till goda ändamål.
Ja du hörde rätt! Varje gång du köper en tub mjukost, majonnäs, senap eller andra goda produkter från Kavli och Kavlis älskade och välkända varumärken bidrar du till goda ändamål. Tänk på det med stolthet nästa gång du håller en tub med räkost i handen.
Smörgåstårta är mackan med extra allt
Smörgåstårtan skapades av Gunnar Sjödahl på Wedemarks konditori år 1965 och är numera en klassiker som kommer i alla dess former. Här kommer ett recept på smörgåstårta i modern tappning.
Allt börjar med ett brev
Knut Kavli är son till Kavlis grundare Olav Kavli. När pappa Olav dör 1958 tar Knut över företaget som huvudägare och direktör. Precis som Olav är Knut en generös man med stort samhällsengagemang. Knut, som kämpar med en del hälsoproblem, saknar egna arvingar och vill inte att faderns livsverk ska falla samman och delas upp på många olika ägare. Stiftelsen blev den lösning som Knut letat efter. I ett brev till Olav Jacob Dreyer skriver han:
”Eftersom jag börjar komma upp i åren vill jag säkerställa vår firmas framtid på ett sådant sätt att den inte efter min död riskerar att hamna i händerna på eller under inflytande av utomstående, och med utomstående menar jag personer som inte innehar någon högre position i firman. Jag har därför efter många, långa och mogna överväganden bestämt mig för att inrätta en ideell fond (…)”.
Sagt och gjort grundas Kavlifonden den 25 april 1962. I stadgarna står det att fonden ska ”främja humanitära ändamål, forskning och kultur”. Och så har det blivit, och är än idag.
70-Talet
Tv på hjul, discomusik och Eurovisionvinst
För första gången vinner Sverige Eurovision Song Contest med Abbas ”Waterloo” år 1974. Året därefter sätter ”Vilse i pannkakan” en hel generation i skräck när programmet börjar sändas på tv 1975. Hela Sverige stannar upp när tv-apparater rullas in i klassrum och på arbetsplatser för att se Ingemar Stenmark åka slalom ner för skidbacken. Ungdomar över hela Europa beger sig ut på luff via rälsen med den nya interrailbiljetten som öppnar dörrarna till 21 anslutna länder. På radio slåss musikgenrerna disco, pop, punk och progg om lyssnarnas hjärtan och öron.
Men 70-talet är också på många sätt en stökig och turbulent tid. 1973 slungas världen in i en global oljekris med åtstramad oljeproduktion och kraftigt ökade priser på drivmedel och plast. Således gör också furumöbeln storstilad entré och ersätter 60-talets poppiga plastmöbler, vilket passar bra till den gröna våg som driver fram i spåren av oljekrisen. Krisen skiner ett starkare ljus på behovet av en ökad miljömedvetenhet och miljörörelsen växer på riktigt fram.
Frukten och maten – En kärlekshistoria
Vi upptäcker nya, tropiska smaker i köket. 70-talets stora trendrätter är helt klart kassler i ugn med ananas, och Flygande Jakob som tar maten till nya höjder med nya, spännande ingredienser som banan och jordnöt tillsammans med kyckling. Ingen rätt har väl väckt så starka känslor som Flygande Jakob gjort, varken före eller efter.
Kavli frestar med ost med smak av skinka och ananas
Innan vi börjar bråka om ananasens varande eller icke-varande på pizzan är faktiskt ananas i maten inte bara närvarande, utan också högt uppskattat av många. Kavli ger därför svenskarna vad de vill ha med Kavli Frestare med smak av ananas och skinka.
Slutet på en era: Raketosten får stanna i rymden
1979 innebär slutet på en era när Raketosten tas ur produktion. För många är det ett hårt slag att se den ikoniska osten försvinna. Det är snöret som används till att skära osten som till slut tvingar fram beslutet. Snöret anses nämligen vara ohygieniskt eftersom det inte går att tvätta mellan användning. När ingen annan lösning kan hittas säger Raketosten alltså farväl, och får inte komma ner till jorden igen på många år.
Flygande Jacob – en kulinarisk klassiker
Upptäck en smaksensation från 70-talet som har charmat svenska hem i decennier – Flygande Jacob! Denna kulinariska klassiker, skapad av den kreativa flygfraktaren Ove Jacobsson, är ett äventyr för dina smaklökar.
80-Talet
Dansa i neon, hockeyfrillan och mingelmaten
Det färgsprakande 80-talet väcker känslor hos alla, även hos den som inte upplevde detta omvälvande årtionde. 80-talets mest populära träningsform är aerobics som gärna utförs till tonerna av Olivia Newton Johns ”Physical”. Svenska ungdomar finner sig själva på tågluffen, en omåttligt populär semesterform för 80-talet. På svenska tv-apparater får vi stifta bekantskap med personalen på Öhmans varuhus i såpoperan Varuhuset. Den mest populära frisyren är hockeyfrillan och konsumtionen av hårspray lika skyhög som frisyren som pryder våra huvuden. Kavajen är alltid minst en storlek för stor och har inbyggda axelvaddar. Kläderna är ljust pastellfärgade eller lyser starkt i neon. Det är viktigt att reda ut vem som är vad: synthare, goth, hårdrockare eller punkare. Kläderna är också en viktig ledtråd om vilken subkultur man tillhör.
Vi möter musikfenomenet Carola, som får sitt stora genombrott i Melodifestivalen 1983 med låten ”Främling”. På samma scen, några år senare, dansar Lena Philipsson i trendigt neon. Även i hushållen festar vi till det, och bjuder gärna våra gäster på räkcocktails, crustader, ostfondue – och varma mackor som uppskattas av hela familjen. Till efterrätt serveras päron med After Eight.
En jordnötssmakande främling debuterar i butikshyllor över hela landet
Samma år som Carola debuterar i Melodifestivalen debuterar också Kavli med Mack-Godis – ett bredbart smörgåspålägg i flera spännande smaker. Ett speciellt omnämnande ger vi här till Mack-Godis med smak av jordnöt.
80-talets favoritrecept - fyllda krustader
80-talets ordlista: Orden och fraserna som stannade i 80-talet
Yuppienalle: Slang för mobiltelefon. Under 80-talet är mobiltelefonen splitterny och jättedyr. Därför var det bara ”yuppies”, ett ord som beskriver den nya, unga och välbetalda arbetskåren inom finanssektorn, som har råd med en mobiltelefon.
Lunch: Används ofta i stället för ”lugnt”, för att säga att något är utan problem eller besvär.
Kort tack, men spara i nacken: En vanligt använd fras hos frisören för den som vill ha årtiondets stora trendfrisyr – hockeyfrillan.
Guldiner: Stockholmsslang för pengar.
Skynda så att vi inte missar reklamen: Vanligt förekommande fras för någon som ska gå på bio.
Pang tjong: Uttryck för att beskriva en oväntad och plötsligt inträffande händelse.
90-Talet
Saccosäckar, lavalampor och sommaren 94
Sommaren 94, va? Vilken tid! På radio och cd spelas ”När vi gräver guld i USA” när svenska herrlandslaget i fotboll når en ärofylld bronsplats under VM. På tv fnissar vi åt Killinggänget som gör succé i program som Nile City. Spice Girls håller två konserter i ett utsålt Globen och vi river ut ännu en plansch ur idoltidningen Okej att tapetsera på väggarna i våra tonårsrum.
Sovrumstaket är klätt i plaststjärnor som lyser i mörkret och lavalampan står och bubblar på nattduksbordet. Bekvämt slår vi oss ner i en sacco-säck för att kolla på en bandad repris av finalen i Melodifestivalen medan vi äter tacos – en ny och spännande maträtt för det svenska folket.
Hipp hipp hurra, Kavli fyller 50 år!
1990 fyller Kavli 50 år och det firas med pompa och ståt. Gästerna tas till Operaterassen för en helkväll med dans, jubileumstal samt en middag komponerad av den folkkära stjärnkocken Werner Vögeli. Han bjuder gästerna på räkfylld kronärtskocksbotten med löjrom och rökt lax, snöripsbröst med viltfågelsavaräng och smultron med vaniljglass och grädde till efterrätt. Man fyller ju trots allt bara 50 år en gång.
Kavli växer och den nya fabriken i Älvsjö invigs
Så småningom växer alltså Kavli ur fabriken i Hagsätra och det är dags att börja söka sig till större och modernare lokaler. Flyttlasset går år 1992 till den 12,500 kvadratmeter stora fabriken i Älvsjö vilket medför stora förändringar till det bättre. Produktiviteten ökar med modernare lokaler och effektivare processer. För att fira den nya fabriken står Kavli värd för en pampig invigning med lunch, festlig underhållning, fabriksvisning och livemusik. 90-talets Kavlifester tycks då sakna hejd.
90-talets favoritrecept
Pastasalladen var ruskigt populär under 90-talet i takt med att pastan slår igenom rejält. En pastasallad tackar väl ingen nej till, och den passar minst lika bra till buffén som till picknicken.
00-Talet
Rosa velour, pojkband och de sociala mediernas stora genombrott
Hela världen tar ett kollektivt andetag efter att ha överlevt millennieskiftet. Än vet vi inte att många av tidernas mest omvälvande nymodigheter ligger framför oss. När det nya millenniet fortfarande är ungt dansar vi till tonerna av Britney Spears monsterhit ”Oops! I did it again” och Spice Girls ”Wannabe”. Vi lär oss koreografin till Las Ketchup ”The ketchup song” och hänger upp posters med pojkbanden NSYNC och Westlife på väggarna i tonårsrummet. På tv följer vi serier som ”Sex and the city” och ”The Wire”.
Föräldrar världen över förfäras över ungdomarnas stilmässiga val: Byxor med så låg midja att den smala stringtrosan sticker fram, eller den rosa mjukisdressen i velour som är i högsta mode – en trend som på riktigt tar fart av 00-talets främsta it-girl Paris Hilton.
Även i köket hämtar vi inspiration från platser långt bort. Vi testar chailatte, gör amerikanska cupcakes och anammar sushin på riktigt. 2004 introduceras världen för första gången för Facebook, men det ska dröja till 2007 innan svenskarna också ska få tillgång till det nya sociala mediet. Samma år släpper också Apple den första iPhonen och världen som vi känner den ska förändras totalt.
Mjukost + Thai Sea Food = Sant, åtminstone om du frågar Kavli
Kavli lanserar mjukost med inspiration från all världens hörn i takt med att svenskarna utforskar världens alla smaker hemma i sitt kök. Med mjukostar som ”Thai Seafood”, ”Mexican” och ”Cajun” finns äntligen mjukost som passar svenskarnas nya, internationella köksförmågor.
Raketosten gör comeback. Åtminstone i merchformat
Kavlis ikoniska raketost gör ett kort men kärt återbesök för första gången sedan den försvann 1979. Men inte i form av en smakrik ost, utan i en kollektion merch som tävlas ut till ett gäng lyckliga vinnare. Högsta vinsten är en knallröd fleecetröja och en snygg sportväska, formad som en tub Raketost. Idag finns båda priserna bevarade till eftervärlden i Kavlis rika arkiv – och nu i ett digitalt museum nära dig!
Kräftsoppa
Kavlibebisen förändrar allt
Vem minns inte Kavlis ikoniska tv-reklam där en bebis, som i folkmun blir känd som Kavlibebisen, dansar till tonerna av ”That’s the way I like it”? Reklamen väcker starka känslor som vi låter tala för sig själva i form av några av de många brev och mejl som hängivna fans skickat till Kavli för att hylla denna ikoniska reklamfilm.
10-Talet
Flygskam, hipsters och världens undergång
Carpe diem-citat på väggarna, fräna hooverboards, älskade och hatade elsparkcyklar, avskaffandet av 50-öringen och hembakat surdegsbröd. 10-talet är det decennium då vi faller platt för teknikens under, är hipsters, streamar film, tv och musik, återvinner ofta och mycket och börjar jobba som influencers. När vi går till frisören visar vi inte längre upp en bild på en kändis utriven ur ett skvallermagasin, utan går direkt till Instagramflödet i våra smarta mobiltelefoner. 2012 är vi alla övertygade om att världen ska gå under eftersom året är mayakalenderns sista.
För en stund är det inga konstigheter att ungdomarna i Sverige slänger sig med norska uttryck så som ”russebuss”, ”serr”och ”kødder du?” tack vare serien Skams järngrepp över kidsen. Men trots seriens namn är det ingenting vi skuldbelägger, det gör vi däremot med flyg, kött och ohållbart mode. Flygskam kvalar in i Språkrådets nyordslista 2017 och för första gången på länge minskar köttkonsumtionen. Med MeToo-rörelsens framväxt 2017 skiner också nytt ljus på kvinnors utsatta situation i samhället. Japp, 10-talet är en mycket omvälvande tid.
Räkost BBQ, spicy tacoost och räkost med smak av chili och apelsin – Smakerna som kom för att lämna
Kanske behövs det en tvättäkta 10-tals hipster för att uppskatta mjukost med smak av apelsin på nybakat surdegsbröd, en av 10-talets smaknyheter från Kavli. Chorizoost och räkost med touch av BBQ däremot, varför inte?
2018 års hetaste nyhet: Hot Jalapeño
Stoppa pressarna, en mjukost med smak av jalapeño är här! Kavlis Hot Jalapeño gör årets hetaste debut år 2018, och blir snabbt årets hetaste nyhet i alla kategorier. Köttfri som den är passar osten väl in i det köttskammande 2010-talet.
Surdegsbröd
En äkta 10-talshipster arbetar länge och omsorgsfullt med att mata sin surdeg och med att baka surdegsbröd. I sann 10-talsanda bjuder man gärna gästen på nybakat surdegsbröd med god topping – allra helst tillsammans med en utvald öl från ett mikrobryggeri.
20-Talet
100 år med mjukost!
Ett helt sekel har passerat sedan Kavli lanserade Primula, världens första mjukost. Sedan dess har mycket hänt i världen, i Sverige och här hos oss på Kavli. När vi blickar tillbaka kan vi inte känna oss annat än ödmjuka över att vi har fått äran att vara en naturlig del av svenskarnas liv, från vardag till fest, i 100 år. Det är tack vare kärleken till mjukosten, och våra andra goda produkter från våra kända och älskade varumärken, som vi också kunnat dela ut nästan 1,3 miljarder kronor till välgörande ändamål sedan 1962.
Du är en hjälte som gör världen mjukare. Kom ihåg det nästa gång du håller en tub mjukost i handen.
Vi fortsätter att återupptäcka mjukostens oändliga möjligheter
Mjukosten må ha fyllt 100 år, men det betyder inte att vi på Kavli inte kan hitta nya sätt att få fler att upptäcka mjukostens många möjligheter. Det bevisade vi inte minst 2023 genom att lansera Kavli Cést la Brie – en krämig och god Brieost på tub som förpassar hårda kanter till historien. Cést la Brie blev en omedelbar hit, och osten som först var en limiterad utgåva fick stanna kvar i Kavlifamiljen som ordinarie sortiment.
Undrar vad som blir 2120 års jubileumssmak?
Snygg Brieost på tub får också svenska folkets designhjärta att slå lite extra hårt
Kavli Cést la Brie får inte bara smaklökarna att dansa, utan har också visat sig vara fager för ögat. Därför tilldelades vi 2023 utmärkelsen ”People’s Choice” på Svenska Designpriset i kategori Förpackning, framröstat av svenska folket. Det tackar vi mycket för!
Cést la Brie Bagel
Vad skriker väl mer det nya 20-talet än en bagel fylld med Brieost utan hårda kanter och nektariner? Inget vi kan komma på åtminstone. Därför föreslår vi att du firar in 100 år av mjukost med en riktigt smakrik bagel signerade Kavli.
Gör din egna mjukost!
Vi har bjudit in våra experter från de olika årtionden att få koka ihop och smaksätta sin egna mjukost. Vilken smak skulle du vilja testa?